Neuro-emotionele integratie (NEI)/EMDR

Het kind en blokkerende emoties, gevoelens en gedachten

Wat doe je als een kind blokkeert door zijn emoties? Of wanneer het zich alleen maar kan uiten in woede, verdriet of clownesk gedrag? Wat doe je als een kind faalangstig is of te perfectionistisch? Wat kun je doen wanneer je voelt dat er iets is met het kind, maar niet kunt ontdekken wat?

De behandeling

Bewust worden van gedrag en emoties speelt een belangrijke rol tijdens de behandeling. Pas wanneer je iets bewust bent, kunnen je hersenen dit integreren en er gericht mee om gaan. Samen met het kind ga ik op onderzoek uit. De vragen die ik stel zijn bijvoorbeeld: Hoe komt het dat je bang bent, boos wordt of een verstikkend gevoel in je keel krijgt?  Wat heb je nodig om daar anders mee om te gaan? Welke reddingsacties kunnen we verzinnen? Welke rol spelen papa en mama daarin? Of je broertjes en je zusjes? Opa en oma?  School? Vriendjes?

Naast het stellen van vragen, maak ik ook gebruik van neuro-emotionele integratie (NEI) om achter de niet bewuste belemmerende gedachten of emoties te komen.

Neuro-emotionele integratie (NEI)

NEI is de afkorting voor Neuro-Emotionele Integratie. Met behulp van NEI kun je opsporen waar de belemmerende gedachten of emoties vandaan komen, en ook uitzoeken of er andere (fysieke) factoren een rol spelen die ervoor zorgen dat het kind niet lekker in zijn vel zit. NEI is een techniek die snel werkt en zeker door kinderen en jongeren vaak als prettig wordt ervaren: Je hoeft namelijk niet te praten als je daar geen zin in hebt!

Hoe werkt het?

Ons lichaam werkt als een antenne die alles oppikt en registreert. Negatieve ervaringen zetten zich als een fysieke- en of emotionele spanning vast in het kinderlichaam of als een blokkade in het denken en/of handelen. Met behulp van de spiertest kun je uitzoeken wat het denken of het lichaam verzwakt en wat er nodig is om het sterk te maken.

Op deze manier kun je belemmerende gedachten of emoties opsporen en integreren, en vervolgens uitzoeken welke therapievorm nodig is om het fysieke lijf in balans te brengen. In mijn praktijk maak ik hiervoor bijvoorbeeld gebruik van: orthomoleculaire middelen, bloesems, homeopathie, manueeltherapie, reflexintegratie en voedingsadviezen. Nei is een simpele, luchtige en doeltreffende therapievorm en wordt, zeker door kinderen en jongeren, als heel prettig ervaren.

EMDR

Wanneer blijkt dat een traumatische gebeurtenis of ervaring de veroorzaker is van stress, kan ook de EMDR techniek (Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) ontspanning geven.

EMDR is een manier om de hersenen te resetten wanneer een traumatische gebeurtenis of ervaring zich heeft vastgezet in het kinderbrein en lijf.

Hoe werkt het?

Als eerste laat je het kind aan de nare ervaring terugdenken. Dit kan ondersteund worden door het kind een tekening te laten maken over de traumatische gebeurtenis, door deze na te spelen met bijvoorbeeld playmobilpoppetjes of dieren of door het kind erover te laten vertellen. Daarbij vertelt het kind welk gevoel of welke negatieve gedachte deze ervaring hem over zichzelf geeft. Vervolgens vraag je het kind welk gevoel of welke gedachte het nodig heeft om anders met deze ervaring om te kunnen gaan. Daarna vraag je het kind om met de ogen de vingers van jou, de therapeut, te volgen. Daarbij denkt het kind terug aan de nare gebeurtenis en wordt er een positieve gedachte over zichzelf aan de herinnering gekoppeld. Op deze manier wordt de traumatische ervaring losgekoppeld van de emotie.