RSS
Oktober 2019
De polyvagaal theorie van Porges

De polyvagaal theorie van Porges

In mijn werk kom ik veel in aanraking met zorgteams. Op scholen en in instellingen. Ib ers, coaches, ambulant begeleiders, orthopedagogen en psychologen houden zich daar bezig met de zorg rondom het kind of de jongere met niet begrepen of niet gewenst gedrag. Mij valt het op hoe snel er wordt toegewerkt ‘naar het praten over’ en ‘het zelf zoeken naar een oplossing voor het probleem’. Een manier van werken die meestal niet werkt. Waarom niet? Men vergeet dat er eerst sprake moet zijn van het ...
[+] Lees meer
Mei 2019

Stotteren, veiligheid en reflexintegratie

Stotteren. Vaak heb ik me afgevraagd waarom ik zo stom ben geweest om mij deze manier ‘van wakker schudden’ te laten toebedelen. Inmiddels weet ik beter, en ben ik deze ervaring een soort van dankbaar. Het heeft me enorm ver gebracht'​. Het versterkt mij ook in mijn missie kinderen te helpen die worstelen met de thema s hechting, veiligheid en niet begrepen gedrag. Dit najaar geef ik een scholing aan logopedisten en stottertherapeuten over de invloed van het brein en bewegen op het stotte...
[+] Lees meer
De kracht van het aanraken, deel 2

De kracht van het aanraken, deel 2

Jij, kleine dappere man van 7. Een paar maanden geleden schreef ik over jou in mijn blog. De kracht van het aanraken reflexintegratie-en het luisteren naar de taal van het kinderlichaam. Inmiddels is er zoveel gebeurd.
[+] Lees meer
Maart 2019
9 jaar, onrustig, luidruchtig en beweeglijk

9 jaar, onrustig, luidruchtig en beweeglijk

Aan de manier van bewegen van het kind kun je zien waar het vastloopt, waarom het vastloopt en wat er nodig is om het gemakkelijker te maken. Zo kom je erachter wat wél werkt en levert het voor alle partijen zoveel meer op. Helaas wordt hier in de zorg rondom het kind nog veel te weinig rekening mee gehouden. Een ervaringsverhaal uit mijn praktijk.
[+] Lees meer
Februari 2019
Over gevoelig zijn

Over gevoelig zijn

Als baby huilde je veel. Zelfs je moeder kon jou geen troost bieden. Uren huilde je, achter elkaar, en als je even stil was, was er nog geen ontspanning in huis; er werd gewacht op het moment dat je weer zou beginnen. De energie stond gespannen als een uitgerekt elastiek. Die gespannenheid was voelbaar tot in je slaapkamer. Je moest er gewoon weer van huilen. Rond de acht maanden leek het als vanzelf beter met je te gaan. Je groeide op zoals er vaak gewenst wordt dat het zal gaan: gezond, sne...
[+] Lees meer
Over absences en het leven als te veel ervaren: De terugtrekreflex

Over absences en het leven als te veel ervaren: De terugtrekreflex

Deel 6 in de serie ontwikkelen begint met bewegen
[+] Lees meer
Januari 2019
Mijn hoofd heeft teveel te vertellen

Mijn hoofd heeft teveel te vertellen

Over het kind met overlevingsstrategieën en reflexintegratie
[+] Lees meer

Vallen en opstaan: een zege voor de ontwikkeling van het kind

Uit balans raken is helemaal niet erg. Integendeel! Het is een voorwaarde om te groeien en te ontwikkelen. Door figuurlijk en letterlijk te vallen en weer op te staan, train je het kind zijn flexibiliteit. Het zorgt ervoor dat het tegen een stootje kan en zijn grenzen beter leert bewaken. Veiligheid geven en het vertrouwen dat het kind het zoveel mogelijk op zijn eigen manier mag doen is hierbij een goede basis.
[+] Lees meer
Kleine vechter

Kleine vechter

Jij, kleine vechter, bent als die smaragdhagedis. Op je tweede jaar naar Nederland gekomen van uit Zuid-Amerika. Van je voorgeschiedenis is weinig bekend. Het wordt meer en meer duidelijk dat je zwaar beschadigd bent. Je bent nu bijna zes jaar. Je kunt nog niet praten en stoot alleen maar klanken uit. Soms klinken ze lief, vaker gaat het over in het gebrul van een dier in nood.
[+] Lees meer
December 2018
Van angst naar vrijheid. Over imprints en celgeheugen.

Van angst naar vrijheid. Over imprints en celgeheugen.

Angst verlamd. Angst kan schaamte en schuld teweeg brengen. Als angst te lang duurt blokkeert het je doen en laten en stuurt het je van je levenspad af. Wat heb je nodig om weer te durven vertrouwen op jezelf. Wat geeft je energie? Hoe zou je doen als je jezelf totaal vrij voelt? Hoe zou het zijn voor je kind als jij totaal jezelf durft te zijn? Je schrikt, je lijf schokt. Een shift. Herkenning.
[+] Lees meer
Pagina 1 van 3 EersteVorige [1]23 Laatste