RSS
December 2017
Het kind en basisveiligheid

Het kind en basisveiligheid

Twee weken terug zag ik de documentaire Alicia. Een indringende documentaire over een meisje van dertien dat door verschillende factoren vanaf haar eerste jaar opgroeit in kindertehuizen en voor wie nergens plaats is. Het verhaal van Alicia is schrijnend, de wijze waarop de hulpverlening aan wordt geboden vind ik shockerend. Een manier van werken die niet kán werken omdat het kind (lees: het brein) dat in de alarmstand staat gewoonweg niet in staat is om te functioneren zoals de hulpverleners, i...
[+] Lees meer
November 2017
Over voorgevoelens, overprikkeling en sensitief waarnemen

Over voorgevoelens, overprikkeling en sensitief waarnemen

Soms weten kinderen dingen die ze eigenlijk niet kunnen weten. Je kunt dit omschrijven als niet te verklaren voorvoelen. Deze materie is voor veel volwassenen ongrijpbaar. Door gebruik te maken van de metafoor van de voelsprieten kan het makkelijker zijn om te begrijpen hoe het sensitief waarnemen bij het (jonge) kind werkt.
[+] Lees meer
De kracht van verbeeldingskracht bij kinderen

De kracht van verbeeldingskracht bij kinderen

Werken met verbeeldingskracht is een krachtige manier om kinderen te leren zelf problemen op te lossen. Wanneer zij zelf de oplossing voor iets kunnen bedenken zal hen dat veel energie en zelfvertrouwen geven. Op deze manier krijgen zij de controle over zichzelf en zorgen ze voor positieve gedachten in hun hoofd.
[+] Lees meer
Oktober 2017
Ontwikkelen begint met bewegen

Ontwikkelen begint met bewegen

Over de onlosmakelijke verbinding tussen bewegen en het brein en de invloed hiervan op de ontwikkeling van het kind
[+] Lees meer
Augustus 2017

Stevig staan begint met bewegen

Om fysiek en emotioneel tegen een stootje te kunnen, te kunnen spreken, lezen, luisteren of bewegen, is het van belang dat het kinderlijf en brein basisbewegingspatronen begrijpen en als team kunnen uitvoeren. Pas dan kan het kind zich veilig voelen, zijn aandacht ergens op richten, zich verbinden met zichzelf en anderen en informatie integreren en verwerken. Door kennis te hebben van de bewegingspatronen en door te weten wat voor doel deze bewegingen dienen kan er op een speelse en luchtige man...
[+] Lees meer
Juli 2017

Maagzuurremmer veroorzaker magnesium tekort

Magnesiumtekort komt echt vaak voor. Iets om aan te denken als je kind klaagt over hoofdpijn, vermoeidheid, spierkrampen of groeipijnen en er geen oorzaak voor lijkt te zijn.
[+] Lees meer
Maart 2017
Massage doet wonderen

Massage doet wonderen

Door alle kennis die je bezit zou je het bijna vergeten: een (diepe) massage doet wonderen en brengt soms meer dan welke manier van werken ook.
[+] Lees meer
Juli 2016

Zomervakantie, 6 weken vrij af juist als je dyslexie hebt.

Mijn blog over het belang van vakantie, juist als je dyslexie hebt, is geplaatst in de Kiind magazine.
[+] Lees meer
Augustus 2015

Stel....

Het kind met niet begrepen of niet gewenst gedrag krijgt vaak een etiketje. Soms is dat een uitkomst: er komt begrip van zijn omgeving voor het gedrag dat het laat zien. Maar ook: soms wordt het kind niet gezien zoals het is. Mijn wens: laten we achter het gedrag van het kind kijken en ontdekken waarom het doet zoals het doet. Wat heeft het nodig? Wat kan er anders?
[+] Lees meer
Pagina 3 van 3 Eerste 12[3] VolgendeLaatste