EMDR

Wanneer blijkt dat een traumatische gebeurtenis of ervaring de veroorzaker is van stress, kan ook de EMDR techniek (Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) ontspanning geven.

EMDR is een manier om de hersenen te resetten wanneer een traumatische gebeurtenis of ervaring zich heeft vastgezet in het kinderbrein en lijf.

 

Hoe werkt het?

Als eerste laat je het kind aan de nare ervaring terugdenken. Dit kan ondersteund worden door het kind een tekening te laten maken over de traumatische gebeurtenis, door deze na te spelen met bijvoorbeeld playmobilpoppetjes of dieren of door het kind erover te laten vertellen. Daarbij vertelt het kind welk gevoel of welke negatieve gedachte deze ervaring hem over zichzelf geeft. Vervolgens vraag je het kind welk gevoel of welke gedachte het nodig heeft om anders met deze ervaring om te kunnen gaan. Daarna vraag je het kind om met de ogen de vingers van jou, de therapeut, te volgen. Daarbij denkt het kind terug aan de nare gebeurtenis en wordt er een positieve gedachte over zichzelf aan de herinnering gekoppeld. Op deze manier wordt de traumatische ervaring losgekoppeld van de emotie.